Diakonian juhlavuosi 2022

1.9.2022 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Matilda Hoffman. Tämän kunniaksi vietämme diakonian juhlavuotta.

Täältä sivulta voit käydä katsomassa mitä kaikkea Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa tapahtuu juhlavuoden aikana.

Juhlavuoden tapahtumat syksyllä 2022:

• 29.8.-4.9.2022 "Maailma on kaunis? Välähdyksiä diakoniatyöstä." Hämeenlinnan pääkirjasto, Aulan näyttelytila. Näyttely kuuluu osana diakoniatyö Suomessa 150v. juhlavuoden tapahtumiin.

• 31.8. 2022 klo 18-19 "Tarinoita särkymisestä ja selviytymisestä." Tarinateatteri Tässä esiintyy Hämeenlinnan kirjasto, Avolava.
  • 1.9.2022 vietetään valtakunnallista Diakonian päivää. Soppatykki klo 11-13.

• 11.9. Juhlavuoden messu järjestetään Lähimmäisen päivänä Hämeenlinnan kirkossa

Diakonian juhlavuoden leivokset

Mathilda Hoffman, Aurora Karamzin ja Cecilia Blomqvist ovat kolme merkittävää naista suomalaisen diakoniatyön historiassa. Heitä muistetaan tänä vuonna omilla nimikkoleivoksilla. Leivokset on suunnitellut Martoista Emmi Tuovinen.

Mathilda Hoffman oli Suomen ensimmäinen virkaan vihitty diakonissa. Hänet vihittiin Viipurin Pietarin-Paavalin kirkossa vuonna 1872. Tapahtumalla oli suuri merkitys sekä suomalaisen sosiaalialan koulutuksen, että naisten itsenäistymiskehityksen kannalta.

Aatelissukuinen Aurora Karamzin toimi keisarillisena hovineitinä, mutta hän oli myös yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka antoi uraauurtavan panoksensa suomalaisen sosiaalityön sekä naiskasvatuksen hyväksi. Karamzinista tuli Helsingin kaupungissa merkittävä vaikuttaja, joka rahoitti naisten työtupia, kouluja, lastenseimiä ja orpokoteja. Erityisesti hänet kuitenkin muistetaan Helsingin Diakonissalaitoksen perustajana.

Cecilia Blomqvistista tuli ensimmäinen seurakunnan palkkaama diakonissa. Cecilia syntyi syyskuussa 1845 varakkaan porilaisen merikapteenin perheeseen. Kun kolme Cecilian sukulaislasta oli kuollut kurkkumätään, hän päätti ryhtyä auttamaan muita ihmisiä. Cecilia liittyi Porin Rouvasväenyhdistykseen, joka oli keskittynyt auttamaan vähäosaisia naisia ja lapsia. Hän piti köyhille lapsille pyhäkoulua ja opetti heille muun muassa vaatteiden korjausta. 1860-luvun suurien nälkävuosien aikana Cecilia hoiti sairaita ja yritti hankkia orpolapsille koteja.

Mathilda sai juhlavuoden kunniaksi oman herkullisen valkosuklaaleivoksen, Auroralle valikoitui suklainen herkku ja Cecilialle nokkos-sämpyläkranssit.

Diakoni Hanna-Leena Niemelä kertoo, että leivoksilla halutaan kunnioittaa diakonian juhlavuotta.

– Leivoksia on kiva tarjota juhlavuoteen liittyvissä tilaisuuksissa ja juhlissa. Juhlavuosi on todella juhlimisen arvoinen. Olen itse suunnitellut omaa juhlavuoden leipää. Se tehtäisiin mahdollisimman yksinkertaisista ja edullisista aineista ja vihreää väriä siihen tulisi villiyrteistä. Saan ensimmäiset versiot tehtyä heti kun villiyrtit puskevat läpi.

Leivonnaisten ohjeet löydät täältä:

Mathildan valkosuklaaleivosLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Auroran suklainen herkkuLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Cecilian nokkos-sämpyläkranssitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Diakonian juhlavuoden villasukat

Diakonian juhlavuoden villasukkamallissa on käytetty kirkon diakonian logoa, jossa neljä kättä muodostavat ristin. Väri on vihreä, joka on toivon, iankaikkisen elämän ja kasvun väri. Se on myös elämän ja arjen väri. Diakonia lähtee liikkeelle ihmisten arkeen kirkon alttarilta. Sitä kuvastaa käsien ympärillä oleva kirkon paanukatto.

Lähde sinäkin tekemään villasukkia diakonian juhlavuoden kunniaksi. Sukat voit lahjoittaa jollekin läheiselle tai toimittaa ne diakonian kautta annettavaksi jollekin joka tarvitsee lämpimiä sukkia.

Sukkaohjeen on tehnyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakonissa Seija Puusaari.

Ohjeen löydät tästä linkistä.

Jos haluat liittää sukkiin vyötteen, jossa kerrotaan sukkien symboliikasta ja on tilaa sukkien tekien tekijän nimelle. Löydät vyötteen täältä.

Diakonian juhlavuoden logossa on neljä vihreää tyyliteltyä kämmentä ristin muodossa.