Hämeenlinnan kirkko

Kirkkorinne , 13100 Hämeenlinna

Hämeenlinnan kirkko

Aukioloajat

Touko- ja syyskuussa ovet ovat avoinna klo 11-15. Kesä-elokuussa kirkko on avoinna klo 10-18, opas paikalla. Juhannukseen asti Hämeenlinnan kirkossa arkisin klo 15-17 pappi keskustelua varten.

Kuvia Hämeenlinnan kirkosta.

Historia

Hämeenlinnan kirkko on yksi maamme merkittävimmistä kustavilaisen klassismin edustajista. Vuonna 1798 valmistuneen kirkon piirustukset on tehnyt taidemaalari Louis Jean Desprez, joka oli Ruotsi-Suomen kuninkaan Kustaa III:n palveluksessa. Kirkon esikuva lienee ollut Rooman Pantheon-temppeli.

Alun perin kirkko oli ympyrämuotoinen ja sisustukseltaan amfiteatterimainen. Alttari oli keskellä kirkkoa, penkit sen ympärillä kohosivat loivasti seiniä kohti kahdeksassa lohkossa. Kirkon ulkonäkö muuttui ratkaisevasti vuonna 1892, jolloin kirkko laajennettiin ristikirkoksi Josef Stenbäckin suunnitelmien mukaan. Sisustus purettiin ja kirkkoon rakennettiin lehterit.

Kirkon sisustusta uudistettiin seuraavan kerran vuonna 1912 Ilmari Launiksen suunnitelmien mukaisesti. Kirkkoon tehtiin seinä- ja lasimaalaukset, jotka poistettiin vuoden 1964 peruskorjauksessa. Tuolloin kirkon sisustus palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä Aarno Ruusuvuoren suunnitelmien mukaisesti.

Alexsandra Ståltinin maalaama ja vuonna 1892 kirkkoon lahjoitettu alttaritaulu kuvaa Vapahtajan ilmestymistä Maria Magdalenalle pääsiäisaamuna.

Tekstiilitaitelija Irma Kukkasjärven suunnittelemat ja Fredrika Wetterhoff -säätiön kutomon valmistamat liturgiset kirkkotekstiilit otettiin käyttöön vuonna 1987. Lehterikaiteen taidetekstiili valmistui adventiksi 1998, jolloin vietettiin kirkon 200-vuotisjuhlia.

Kirkon tilat

Kirkossa on enintään 750 istumapaikkaa, kun kaikki parvet ovat käytössä. Kirkon kappelissa on 25 istumapaikkaa. Talvella paikkoja on käytännössä vähemmän, koska ulkovaatteet vievät penkeissä tilaa.

Tilavaraukset ja hinnasto

Tilavaraukset Hämeenlinna-Vanajan palvelutoimistosta puh. 040 804 9333.

Hinnasto.

Kirkolla ei ole pysäköintipaikkoja. Pysäköinti Hämeenlinnassa.

Esteettömyys

Pyörätuoliluiska on käytössä kirkossa pidettävien tilaisuuksien aikana Hallituskadun puoleisella sisäänkäynnillä. Kirkkosalissa on kuulosauvat ja induktiosilmukka.

Vaativa pyörätuolireitti

Kirkkorinne, 13100 Hämeenlinna