Rengon kirkko

Pyhän Jaakon kirkko

Rengonraitti 15 , 14300 Renko

Rengon kirkko

Rengon kirkko, toiselta nimeltään Pyhän Jaakon kirkko sijaitsee Rengon vanhan hautausmaan alueella.

Aukioloajat

Kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä, muina aikoina ainoastaan sopimuksen mukaan. Tilavaraukset palvelutoimistosta.

Kesäisin kirkko toimii tiekirkkona. Kesällä 2020 tiekirkkokausi on peruttu.

Kuvia Rengon kirkosta.

Historia

Kirkko on Hämeen harmaakivikirkkojen tavoin rakennettu 1400-luvun loppuvuosikymmenillä. Sen erikoisuutena Suomen keskiaikaisten kirkkojen joukossa on harvinainen 8-kulmainen pohjamuoto. Apostoli Jaakob vanhemman nimikkokirkkona se on ollut tunnettu pyhiinvaelluskohde keskiajalla. Se on tunnettu myös ulkomailla sellaisena, mistä kertoo tieto saksalaisesta pyhiinvaeltajasta v. 1505.

Kirkossa on lukuisia esineitä 1700- ja 1800-luvuilta, muun muassa alttaritekstiilejä ja kynttilänjalkoja. Kattokruunut ovat 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Kirkon tornissa (8-kulmainen kattoratsastaja) on kello vuodelta 1800 ja uudempi vuodelta 1981. Vanhin kello on hiukan viottuneena Härkätien museossa. Se on ilmeisesti vuodelta 1511.

Urut

Urut ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat vuonna 1981. Kirkossa on myös Young Chang -merkkinen flyygeli.

Kirkko juhlatilana

Rengon kirkkoa voi vuokrata erilaisia tilaisuuksia varten, kuten häät, kastetilaisuus, hautajaiset sekä konsertit. Kirkossa on noin 300 istumapaikkaa.

Tarpeen mukaan käytössä ovat äänentoistolaitteet (kaksi langatonta ja kaksi kiinteätä mikrofonia) sekä valkokangas. Kastemekko ja -malja ovat lainattavissa.

Tilavaraukset ja hinnasto

Tilavaraukset Hämeenlinna-Vanajan palvelutoimistosta puh. 040 804 9333.

Hinnasto.

Kirkon vieressä on pysäköintialue.

Esteettömyys

Kirkon sisäänkäynti ei ole esteetön, pyörätuolilla kulkeva tarvitsee avustajan. Kirkossa on induktiosilmukka.

Vaativa pyörätuolireitti

Rengonraitti 15, 14300 Renko