Vanajan kirkko

Hautausmaantie , 13110 Hämeenlinna

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Vanajan kirkko ulkoa

Vanajan kirkko sijaitsee Vanajan hautausmaan alueella.

Aukioloajat

Kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä, muina aikoina ainoastaan sopimuksen mukaan.

Kuvia Vanajan kirkosta.

Historia

Vanajan harmaakivikirkko on peräisin 1400-luvulta. Se on Suomen pienimpiä keskiaikaisia kirkkoja. Suuret nurkkakivet ja kauniit tiilestä muuratut päädyt antavat kirkolle persoonallisen ilmeen. Kirkon länsipäädyn ulkoinen saarnastuoli on harvinaisuus. Siitä on aikoinaan saarnattu kirkonmäellä olleelle väelle.

Vanajan yksilaivaisessa, pitkänomaisessa kirkossa on rengasholvaus. Vihkimäristit ovat ainoat seinämaalaukset. Kirkon 16 puuveistoksesta suurin osa on lahjoitettu museoihin. Esimerkiksi 1200-luvulta peräisin oleva krusifiksi on näytteillä Hämeen linnassa.

Alttarikaapistaan vanajalaiset eivät kuitenkaan ole luopuneet. Moniosainen alttarikaappi on antwerpeniläistä työtä 1500-luvun alusta. Sen puuveistossarja kuvaa Jeesuksen syntymä- ja kärsimyshistoriaa. Nykyisin eteläseinällä oleva R.W. Ekmanin maalaama kirkastusvuoriaiheinen alttaritaulu on lahjoitus vuodelta 1860.

Vuoden 1984 perusteellisessa korjauksessa avattiin alttariseinällä oleva ikkuna, joka oli muurattu umpeen yli sata vuotta aikaisemmin. 1830-luvulta peräisin oleva saarnastuoli siirrettiin pohjoisseinältä takaisin alkuperäiselle paikalleen eteläseinälle. Kirkkoa on korjattu ja muutettu usein vuosisatojen aikana. Tällä hetkellä kirkko on lähellä alkuperäistä asuaan, kuitenkin niin, että siinä näkyvät eri aikakausien jäljet.

Urut

Vanajan kirkossa on Kangasalan urkurakentamon vuonna 1988 rakentamat 22-äänikertaiset barokkityyliset urut.

Vanajan kirkko juhlatilana

Vanajan kirkkoa voi vuokrata erilaisia tilaisuuksia varten, kuten häät, kastetilaisuudet, hautajaiset ja konsertit. Kirkossa on 300 istumapaikkaa.

Tilavaraukset ja hinnasto

Tilavaraukset Hämeenlinna-Vanajan palvelutoimistosta puh. 040 804 9333.

Hinnasto.

Kirkon ympäristössä on pysäköintialue.

Esteettömyys

Kirkossa on noin 300 istumapaikkaa. Pyörätuoliluiska laitetaan tarvittaessa, jolloin kulku on sakastin kautta. Kirkkosalissa on induktiosilmukka. WC-tilat sijaitsevat vainajasuojarakennuksessa.

Vaativa pyörätuolireitti

Hautausmaantie, 13110 Hämeenlinna