Kuusalun seurakunta

 

Sijainti ja väestö 

Kuusalu sijaitsee Suomenlahden etelärannalla Harjumaan maakunnassa,n. 40 km Tallinnasta itään. Asukkaita Kuusalussa on noin 6 547.  Kuusalun muodostaa Kiiun, kolgan ja Kuusalun pienkauppalat ja 64 kylää. Suuri osa kunnan alueesta on suojelusalueita, sillä se sijaitsee osittain Lahemaan kansallispuiston ja Pohjois-Kõrvemaan luonnonsuojelualueella. 

 

Kuusalun evankelisluterilainen seurakunta ja Pyhän Laurentiuksen kirkko

Kuusalun kirkko on yksi Pohjois-Viron vanhimmista kirkoista, joka sijaistee kahden metsän välissä, useiden lähteiden ympäröimänä. Kirkko on pyhitetty ensimmäiselle diakonille, marttyyri Laurentiukselle  ja on yksi Pohjois-Viron vanhimmista kivikirkoista.  Kirkon rakennuksen aloittivat Gotlannista saapuneet munkit 1200-luvun lopulla pyhien lähteiden lähelle. Esineistöä kirkosta löytyy jopa 1600-luvulta saakka kuten messinkilampetti, ehtoollisastiat ja kattokruunut. Lasimaalaukset ovat harvinaisia, niihin on kuvattu Lutherin ja Melanchthonin potretit. 

Kuusalun kirkon urut ovat vuodelta 1869 Gustav Normannin rakentamana, vuonna 1918 August Terkmann uudisti ja laajensi urut nykyiselleen. 

Seurakunta on kooltaani pieni, mutta aktiivinen. Seurakuntaa johtaa kirkkoherra Jaanus Jalakkas.  

 

Seurakunta kokoontuu

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin klo 11

Osoite: Kuusalu tee 23,74601 Kuusalu, Harjumaa

 

Seuraa Facebookissa! 

 

 

 

Vanha Kuusalun Pyhän Laurentiuksen valkea kivikirkko, jossa punaiset kattotiilet
Kuusalun Pyhän Laurentiuksen kirkko