uskottu, toivottu, rakastettu - seurakuntavaalien logo

Seurakuntavaalit 2022

Vaalislogan ”uskottu, toivottu, rakastettu” muistuttaa, että me kaikki olemme tervetulleita vaikuttamaan kirkossa.

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen seurakuntien tulevaisuudesta valitsemalla luottamushenkilöt nelivuotiskaudelle.

Seurakuntavaalit Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa järjestetään samaan aikaan kahdet vaalit, koska Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kuuluu osaksi Hämeenlinnan seurakuntayhtymää.

Vaaleilla valitaan jäsenet seurakuntaneuvostoon, joka johtaa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan omaa toimintaa. Lisäksi vaaleissa valitaan edustajat yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymää. 

Seurakuntavaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat myös myöhemmin edustajat kirkolliskokoukseen, joka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin. 

Tärkeät päivämäärät

Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022 
Josi et ole kirkon jäsen mutta ehdokkuus seurakuntavaaleissa kiinnostaa, liity kirkkoon ajoissa. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 ja täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022. 

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022

Asetu ehdolle 

Voit asettua ehdolle seurakuntavaaleissa, jos olet

  • konfirmoitu kirkon jäsen
  • 18-vuotias.

Jos et ole tällä hetkellä ole kirkon jäsen, mutta haluaisit asettua ehdolle, liity kirkon jäseneksi viimeistään 15.9.2022 eli ennen ehdokasasettelun päättymistä. Sinun tulee myös täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 20.11.2022. 

Voit asettua ehdolle valintasi mukaan sekä Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaneuvostoon että yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon tai vain toiseen näistä. Ole tarkkana kun täytät ehdokaspapereita - yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon on omat ehdokaslomakkeet, vaikka niissä kysytään samat tiedot. Ehdokaslomakkeet voit tulostaa info.seurakuntavaalit.fi-sivulta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Jos sinulla ei ole tulostusmahdollisuutta, voit hakea paperiset lomakkeet Reskan Palvelutoimistosta.

Valitsijayhdistykset - etsi itsellesi sopiva ryhmä tai perusta uusi

Jokaisen ehdokkaan tulee kuulua jonkin valitsijayhdistyksen ehdokaslistalle. Keräämme tälle sivulle valitsijayhdistysten tietoja ja julkaisemme niitä sitä mukaan kun saamme niitä. Valitsijayhdistyksiin kannattaa tutustua rauhassa, sillä niiden taustalla voi olla esimerkiksi herätysliike tai poliittinen puolue, jokin teema tai yhteinen ajatus kirkon tulevaisuudesta. Varmista siis että liityt sellaiseen joukkoon, joka sopii juuri sinulle! 

Jos et löydä itsellesi sopivaa ehdokaslistaa ja valitsijayhdistystä, voit myös perustaa uuden valitsijayhdistyksen. Valitsijayhdistyksen perustamiseksi sinun pitää kerätä vähintään 10 oman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä. Lue lisää valitsijayhdistyksen perustamiseen seurakuntavaalit.fi-sivuistolta. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat voit tulostaa info.seurakuntavaalit.fi-sivustoltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Huomaa, että vallitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan lisäksi jokaisen yhdistyksen tulee täyttää myös valitsijayhdistyksen asiamiehen vakuutus -lomake. 

Kaikki lomakkeet pitää palauttaa 15.9. klo 16 mennessä Reskalle seurakunnan palvelutoimistoon. 

Äänestä sellaisena kuin olet

Seurakunnan tulevaisuudesta päättävät sen jäsenet. Jokaisella yli 16-vuotiaalla jäsenellä on oikeus äänestää seurakuntavaaleissa ja kaikilla täysi-ikäisillä jäsenillä on mahdollisuus asettua ehdolle.

Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa 14,4 % äänioikeutetuista äänesti. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan äänestysprosentti oli 12,6 %.

Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu lähes 3,7 miljoonaa ihmistä. Tähän joukkoon mahtuu hyvin eri tavoilla kirkosta ajattelevia ja maailmaa näkeviä ihmisiä. Myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jäsenet ovat monella eri tavalla ajattelevien ihmisten yhteisö. Kunnioittamalla ja kuuntelemalla toisiamme mahdumme saman katon alle.

Mitä luottamushenkilöt tekevät?

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan luottamushenkilöt vaikuttavat monin eri tavoin seurakunnan työhön. He ovat tekemässä seurakuntien taloutta, henkilöstöä ja kiinteistöjä koskevia päätöksiä.