Uutislistaukseen

Kun ruumis katosi vuonna 30 - Tule ratkaisemaan mysteeri pääsiäisen pakohuoneeseen

”Eletään vuotta 30. Pääsiäisjuhlat ovat päättyneet Jerusalemissa. Koko kaupunki kohisee hämmennyksestä. Kuulet puhetta kadonneesta ruumiista, kapinasta, salaliitosta sekä eräästä huoneesta.” 

Pakohuone-hemmo (1).jpg

- Sanctus locus -pakohuone on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pääsiäisyllätys kaikille aikuisille, kuvailee pelin suunnittelut pastori Ville Halkoluoto.  

Nimensä mukaisesti pyhästä paikasta kertova pakohuone sijoittuu pääsiäisen ajan tapahtumiin vuonna 30. Luvassa on mystiikkaa, arvoituksia, vanhoja tekstejä, kultaa ja mirhamia. Kaikki näkivät miehen kuolevan, mutta nyt hänen huhutaan olevan elossa.  

Peli Yhteisvastuun hyväksi 

Pakopeliä pelataan 4–5 hengen porukoissa. Osallistumismaksu on 50 euroa joukkueelta, joka lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykseen.  

- Haluamme luoda uusia tapoja kerätä varoja Yhteisvastuun hyväksi. Välillä tuntuu siltä, että rahaa laitetaan mieluummin asioihin, joista antaja saa itse jotain konkreettista, eikä vain hyvää mieltä. Pakohuone yhdistää nyt nämä kaksi asiaa: osallistuja saa elämyksen ja apua tarvitsevat lahjoituksen, Halkoluoto summaa.  

Aktiivisena peliharrastajana Halkoluoto tarttui heti tarjoukseen, kun pakohuone nousi keskusteluun pääsiäisen ajan uutena kokeiluna.  

- Ajatukset ja ideat alkoivat heti pyöriä päässä. Olen pienestä asti käynyt kymmenissä pakohuoneissa ja myös ratkaissut pulmia lautapelien muodossa. Nyt enää jännittää, onko oma ajatteluni juuri sopivan kieroa, kun ensimmäiset mysteerin tutkijat astelevat huoneeseen.  

Teologinen mysteeri 

Halkoluodon mukaan parasta pakohuoneen suunnittelussa onkin ollut oman teologisen osaamisen yhdistäminen pakohuonepelin mekaniikkaan. Tavoitteena on ollut rakentaa laadukas pakohuone, jonka pulmien parissa osallistujat joutuvat raapimaan päätään. Pakohuoneessa ei harjoiteta uskontoa, mutta huone on rakennettu pääsiäisen teeman ympärille ja vihjeissä käytetään uskonnollista kirjallisuutta ja tematiikkaa. 

Pakohuone on suunnattu erityisesti nuorille aikuisille, kaveri- ja työporukoille. Huoneen rakennuksessa ja pelin ohjaamisessa työntekijöiden apuna ovat vapaaehtoiset.  

- Seurakunnan toiminta pohjautuu hyvin paljon vapaaehtoisuuteen, eikä tätäkään projektia olisi voitu toteuttaa ilman vapaaehtoisten apua, kuvailee Halkoluoto. 

Sanctus locus – escape room  
Paikka: Poltinahon seurakuntatalo  
Aika: 15.3.-5.4.2023 
Hinta: 50€/joukkue (4–5 hlö) 
Varaa peliaika: www.hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/pakohuone 

 

 

 

Lisätiedot

22.2.2023 09.35