Uutislistaukseen

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ottaa väliaikaisesti vastuulleen Hyvän tahdon ruokajakeluverkostoa tukevan kylmäketjutoiminnan

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on päättänyt, ettei se maksa työvalmennussäätiö Luotsin anomaa lisäavustusta ruokajakelun kylmäketjutoimintaan Luotsin ehdottamalla tavalla.

Kylmäketjun logistiikkakeskuksen toiminnan lakkaaminen tarkoittaisi ruoka-avun välitöntä heikkenemistä aikana, jolloin heikompiosaiset sitä eniten tarvitsevat. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on päättänyt kattaa kylmäketjun kiinteät kustannukset seuraavien kahden kuukauden ajalta, jotta ruoka-avun jakeluun ei tule katkoksia.

- On valitettavaa, ettei kaupungin ja Luotsin välillä ei ole löytynyt yhteisymmärrystä. Kylmäjakeluketjun katkeamisen seuraukset näkyisivät heikompiosaisten ruokapöydissä. Seurakunnan on nyt toimittava HTR:n toiminnan varmistamiseksi, sanoo Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen.

Kaupunginhallitus on luvannut turvata kylmäjakeluketjun edellytykset. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on valmis tukemaan ja edistämään yhteisymmärrystä toimijoiden välillä neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi.

- Kylmäketju on osa hämeenlinnalaista hyvinvoinnin tukea. Mielestämme ei ole tarkoituksenmukaista, että kylmäketjun toiminta rahoitetaan vain seurakuntalaisten verovaroilla, pohtii Reinikainen ja toteaa, etteivät seurakunnan resurssit riitä jatkuvaan kylmäketjun ylläpitoon. 

Seurakunta on aina myös diakoninen yhteisö ja heikommassa asemassa olevien hämeenlinnalaisten auttaminen nousee suoraan seurakunnan ydintehtävästä. Kylmäjakelun kustannukset seurakunta maksaa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniarahaston varoista.

- Meillä on diakoniarahastossa jäljellä lahjoitusvaroja HTR:n toimintaa varten. Ruokajakelu on tärkeä tuki vähävaraisille, joten lahjoitusvarat tulevat nyt tarpeeseen, kertoo Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Virpi Kylmälahti.

Seurakunnan kanta toiminnan järjestämiseen jatkossa on selvä: jotta kylmäketjun ohjaus ja huolinta tapahtuu ammattimaisesti, tulee kaupungin löytää nopeasti ratkaisu kylmäketjun turvaamiseksi.

- HTR huolehtii nyt kylmäketjusta kahden kuukauden ajan, ja seurakunta maksaa kylmäketjusta tulevat kiinteät kustannukset eli käytännössä kylmäauton ja -varaston. Kylmäketjun johtaminen voidaan tehdä väliaikaisesti vanhojen toimivien suunnitelmien perusteella, mutta tulevaisuudessa toiminnanohjaus tulee pikaisesti siirtää ammattilaisille.

Ruokajakelu Hyvän Tahdon Ruokajakeluverkoston kautta on koettu toimivaksi ja toimintamuotona tärkeäksi vähävaraisten tukemisessa.

- Nyt täytyy kuitenkin katsoa eteenpäin. Luotamme siihen, että kaupunki toimii päätöksensä mukaisesti heikompiosaisten hyväksi, Reinikainen toteaa.

 

Hyvän Tahdon Ruokaverkosto (HTR) järjestää ruoka-apua Hämeenlinnan seudulla jakaen kauppojen hävikkiruokaa vähävaraisille. Verkostossa on mukana monia toimijoita kuten kauppoja ja seurakuntia sekä suuri joukko vapaaehtoisia.

  • HTR jakaa vuosittain noin 80 000 ruokakassia.
  • Tehdyn työn arvo on 1,3 milj. euroa vuodessa (vapaaehtoiset ja työntekijät).
  • Kylmäketju tuotti HTR:lle 55 000 kg jaettavaa ruokaa (v.2022).

 

Lisätiedot:
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

kirkkoherra Kimmo Reinikainen, p. 040 804 9330, kimmo.reinikainen@evl.fi

Johtava diakoniatyöntekijä Virpi Kylmälahti, p. 040 804 9360, virpi.kylmalahti@evl.fi

1.9.2023 13.35