Uutislistaukseen

Heli Pruuki luennoi lokakuussa Poltinahon seurakuntatalolla 

Suhde äitiin -elämämme merkittävin suhde? 

Heli_Pruukki_Kuvaaja_Uzi_Varon-scaled.jpg

Suhde äitiin on yksi elämäämme vaikuttavista merkittävistä suhteista. Miksi äiti on niin tärkeä? Miten äitisuhde vaikuttaa eri elämänvaiheissa? Miten aikuinen voi tutkia, käsitellä ja hoitaa suhdetta omaan äitiin, elävään tai kuolleeseen? 

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheneuvonta tarjoaa psykoterapeutti Heli Pruukin luennon aiheesta. Luento on ensimmäinen osa merkittäviä sukulaissuhteita käsittelevästä luentosarjasta, jonka Hämeenlinnan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa 50-vuotisen perheiden hyväksi tekemänsä työnsä juhlistamiseksi. 50-vuotis juhlavuosi on ensi vuonna. 

Suhde äitiin ja saadut mallit vaikuttavat läpi elämän eri ihmissuhteissa ja myös siinä, millaista on olla itse vanhempi omille lapsilleen. Äitisuhteen selvittely voi auttaa valitsemaan, mitä sukupolvien ketjuja haluaa omassa elämässään jatkaa eteenpäin.  

— Äititytär -suhde on aihepiiri, joka kulkee jokaisen naisen mukana jollain tapaa. Hyvässä ja pahassa. Ilta on suunnattu aikuisille naisille, joita kiinnostaa pohtia suhdetta äitiin - elävään tai jo kuolleeseen, Pruuki kertoo. – Johdattelen teemaan yleisesti, mutta myös henkilökohtaiselle tasolle. Siksi voisi ottaa nenäliinan mukaan.  

Heli Pruuki on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti ja teologian tohtori sekä vielä tietokirjailija.

 
— Tie teologian pariin juontui kyllä hyvästä seurakuntanuoritaustasta, mutta ensin lähdin opiskelemaan nuorisotyötä. Halusin jatkaa eteenpäin sitä hyvää, mitä olin saanut. Jo varhain tiesin kuitenkin, että haluaisin perheneuvojaksi. Sille polulle siirryin 2008 ja aloin opiskella perhepsykoterapeutiksi sekä pari- ja seksuaaliterapeutiksi.  

— Ihmisten suhteet ovat tärkeä, valtavan laaja ja ikuisesti mielenkiintoinen aihepiiri.  

Pruuki on kirjoittanut koko elämänsä ajan ja jo peruskoulussa opettaja arveli, että vielä jonain päivänä Helistä tulee vielä kirjailija. Hänen ensimmäiset kirjansa julkaistiin vuonna 2002.  

— Teologitausta kyllä auttaa myös terapeutin tehtävissä etenkin silloin, kun pohditaan eksistentiaalisia kysymyksiä, kuten elämän tarkoitusta, kuolemaa, kärsimystä, tai puhtaasti hengellisiä teemoja. Ylipäänsä on tärkeää, että mikään inhimillinen ei ole terapeutille vierasta ja että asiakas ei koe jäävänsä minkään aihepiirin kanssa yksin. Kaikesta voidaan puhua. 

Tervetuloa pysähtymään oman äitisuhteen ja samalla myös oman vanhemmuuden äärelle psykoterapeutti Heli Pruukin luennolle torstaina 5.10. klo 18 Poltinahon seurakuntataloon. Luennon jälkeen voimme jatkaa keskustelua yhteisen iltapalan äärellä. 

21.9.2023 09.20