Uutislistaukseen

Kimmo Reinikainen asetetaan kirkkoherran virkaan 9.2.

Uusi kirkkoherra haluaa vahvistaa keskinäistä yhteyttä ja hyvän puhumista. "Oleellista on, että ihmiset kokevat olevansa itse osallisia seurakuntaansa."

Kimmo Reinikainen

Kimmo Reinikainen

Kimmo Reinikainen asetetaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherran virkaan Hämeenlinnan kirkon messussa sunnuntaina 9.2. Messu alkaa kello 10 ja sen jälkeen on kaikille tarjolla kirkkokahvit keskusseurakuntatalossa vietettävässä juhlassa.

Reinikainen saarnaa messussa. Sunnuntaina puhutaan armosta, joka on aina ansaitsematonta. Jumalan hyvyys on samanlaista ja tasavertaista jokaista kohtaan. Piispa Matti Repo toimittaa virkaan asettamisen. Vox Vanajae - ja Tawastica -kuorot esittävät musiikkia.

Uusi kirkkoherra haluaa kuulla enemmän hyvän puhumista. Hän muistuttaa puheen ja sanojen merkityksestä todellisuuden luomisessa ja tilan raivaamisessa toiminnalle.

- Voisimmeko tehdä tietoisen päätöksen ajatella ja puhua hyvää? Miten se vaikuttaisi itseen ja ympäristöön?, Reinikainen kysyy.

- Maailma on muuttunut, meidän täytyy olla rohkeita. Jos jäämme puhumattomiksi, hyväksymme tietoisesti epäkohtia, kuten kiusaamista, epätasa-arvoa, some-keskusteluissa nujertamista ja heikompien kaltoin kohtelua.

Reinikainen puhuu läsnä olemisen seurakunnasta.

- Seurakunta ei ole vain yhdessä tekemistä, vaan myös yhdessä olemista. Oleellista on, että ihmiset kokevat olevansa itse osallisia seurakuntaansa, Reinikainen sanoo.

Seurakuntalaiset mukaan jakamaan ehtoollista

Seurakuntalaiset otetaan, kirkossa vakiintuneen käytännön mukaisesti, laajemmin mukaan myös ehtoollisen jakamiseen. Muun muassa vapaaehtoisista koostuvien yhteisöjen suunnittelemissa Tuomas- ja Valomessuissa on ollut seurakuntalaisia ehtoollisavustajina. Nuorten musamessuissa ja rippikoulun kofirmaatiomessuissa toimivat tehtävään koulutetut isoset.

Helmikuun alusta alkaen seurakuntalaisia kutsutaan jakamaan ehtoollista Hämeenlinnan kirkon jumalanpalveluksissa. Yhteisellä tekemisellä vahvistetaan seurakunnan yhteyttä. Ehtoollinen on kasteen ohella luterilaisen kirkon sakramentti eli pyhä toimitus.

- Ehtoollinen on yhteyden ja ilon ateria. Siksi tuntuu kovin luonnolliselta, että myös seurakuntalaiset osallistuvat sen jakamiseen. Maallikkouden ja diakonian läsnäolo ehtoollisessa alttarilla on teologisestikin perusteltua, Kimmo Reinikainen kertoo.

Seurakuntaneuvosto tulee käymään keskustelua palautteen perusteella. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestää myöhemmin tänä vuonna koulutusta ehtoollisen jakamiseen. Koulutus on avoinna niille, jotka tehtävään erityistä kutsua kokevat.

Kimmo Reinikaisen kuva Mikaela Holmberg

30.1.2020 08.26