Uutislistaukseen

”Kiitos, kun pidit huolta!” 

Lastenohjaajien soittorinki perheisiin osoittaa, että yhteys lähiluontoon on vahvistunut ulkoillessa perheen kesken, mutta isovanhempia on jo kova ikävä. 

Lastenohjaajamme ovat soittaneet yhteensä noin 270 pikkulapsiperheeseen

Seurakunnan perhe-, vauva-, iltapäivä-, ja muissa kerhoissa sekä perhetuvissa käyvien lisäksi kohderyhmään kuuluivat perheet, joissa on tänä vuonna neljä vuotta täyttävä lapsi. 

Lastenohjaajat kertovat, että perheissä suhtauduttiin puheluihin positiivisesti tai erittäin positiivisesti. Moni antoi kiitoksen: “Kiitos, kun soitit.” “Kiitos kun pidit huolta.” Lastenohjaajat kokivat, että puhelut vahvistivat luottamusta ja turvallisuuden tunnetta niin, että tilanteiden muuttuessa kynnys suoraan yhteydenottoon lastenohjaajiin on matala. Useassa puhelussa lastenohjaaja jutteli myös kerholaisen kanssa. Lapset kertoivat kuulumisiaan.  
 
Monessa perheessä normiarki ei ole lopulta suuresti muuttunut, varsinkin, jos toinen vanhemmista on muutenkin kotona lasten kanssa. Lapsia on myös päiväkodeissa hoidettavana, ja mikäli kummatkin vanhemmat tekevät etätöitä, lasten kanssa ollaan vuorotellen.  
 
Perheet ulkoilevat nyt paljon, minkä sää ja vuodenaika mahdollistavat. Lähiluonnon merkitys on korostunut huomattavasti. Miinuspuolella on iso ikävä isovanhempia.  
 
Puhelut ovat kestäneet muutamasta minuutista puoleen tuntiin, ja joissakin on juteltu myös arjen murheista ja haasteista, kuten sairastumisesta, toimeentulosta, elämän epävarmuudesta ja riittämättömyydestä. Lasten kanssa perheet ovat mielestään kyenneet tilanteesta keskustelemaan niin, ettei pelkoa tai huolta ole syntynyt. 
Lastenohjaajat ovat kertoneet perheille Arjen arkiavusta ja muista kaupungin ja seurakunnan apukeinoista korona-kriisissä. 

Yhteys perheisiin syveni 
Perheet pitivät tärkeänä pitää arkirytmeistä kiinni, ja ottivat seurakunnan varhaiskasvatuksen vinkit musiikki-, askartelu-, luonto- ym. videoista ja livekokoontumisista ilolla vastaan. Mukavina perheet pitivät myös ulkoilua elävöittäviä viikoittain vaihtuvia luontorasteja Aulangolla, Loimalahdessa, Kaupunginpuistossa, Käikälässä ja Rengossa sekä kevätbingoa.  (Lisätietoa: Hameenlinna-vanajanseurakunta/toivoa)
Puheluista seurakunnan viikkotoimintaan osallistuville lapsille ja heidän perheilleen nousi esiin kerhokavereiden ja -tätien ikävä. Tätä ikävää kuultiin, ja lastenohjaajat ovat lähettäneet omien ryhmiensä lapsille videotervehdykset ja lähettävät huhtikuun lopun aikana lapsille kirjeen pienen puuhan kera.  
 
Koululaisten iltapäiväkerhon ohjaaja myös sopi kaikkien perheiden kanssa ottavansa viikoittain perheen kerholaiseen yhteyttä ja kyselevänsä kuulumisia.   
 
Ne perheet, joista ei ole puheluun vastattu, saavat tekstiviestin, miksi heitä on yritetty tavoittaa sekä tiedon tukitoimista ja auttavista puhelinnumeroista.  
 
Lisätietoja: lapsityönohjaaja Niina Huttunen, p. 040 804 9381
 

22.4.2020 11.47