Uutislistaukseen

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta: Aaro-Pekka Pitkänen soittaa trumpetilla Hämeenlinnan kirkon Iltasoitossa Aaro-Pekka Pitkänen soittaa trumpetilla Hämeenlinnan kirkon Iltasoitossa, kuva Heikki Löflund

Ehtookellot ja iltasoitto kutsuvat pyhään

8.6.2020 13.12

Jukka ja Aaro-Pekka Pitkänen soittavat trumpeteilla virren 555 Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on Hämeenlinnan kirkon portailta kesälauantaisin aina kello 18 soivien ehtookellojen jälkeen.

Hämeenlinnan kirkon iltasoitto kajahtaa trumpetilla kesälauantaisin aina kello 18 soivien ehtookellojen jälkeen. Juhannuksena ehtookellot ja iltasoitto soivat pyhän aattona eli perjantaina 19.6.  

Iltasoitto kuullaan 6.6.–29.8. Sen esittävät kirkon pääoven edessä olevilta portailta Jukka ja Aaro-Pekka Pitkänen. Jukka on Sibelius-opiston trumpetinsoiton lehtori ja myös juuri peruskoulunsa päättäneen Aaro-Pekan opettaja. Isä ja poika ovat huolehtineet iltasoitoista katkeamattomasti jo neljänä kesänä niiden aloittamisesta vuonna 2016 lähtien. 

Iltasoitto on myös viikottainen pieni hyvän mielen tapahtuma, joka yllättää ja ilahduttaa paikalla olijoita. Toisinaan joku tulee varta vastenkin paikan päälle kuuntelemaan iltavirren.

Kappale on virsikirjan virsi 555 Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on.  

Ehtookellot eli angeluskellot ovat kertoneet pyhän alkamisesta joka lauantai tai kaksoispyhän aattona iltakuudelta. 1960-luvulle asti ehtookelloilla oli selvä käytännön merkitys yhteisen pyhäpäivän aloituksena. Nykyisessä 24/7-yhteiskunnassa arjen ja pyhän ero on hämärtynyt. Pyhän merkitys lepopäivänä on kaventunut.  

"Iltasoitto korostaa ehtookellojen viestiä tutun iltavirren sävelin, se on hieno ja tyylikäs tapa kertoa pyhän alkamisesta", sanoo johtava kanttori Heikki Seppänen.