Uutislistaukseen

KimmoR_DSC4360-highresMHolmberg.jpg

Jokin asia päättyy ja jokin toinen alkaa

31.12.2021 14.40

Tarvitsemme ja kaipaamme hetkiä, jolloin jokin asia päättyy ja jokin toinen alkaa. Vuodenvaihteessa näin tapahtuu. Merkillinen yö.

Menneisyyttä tärkeämpää on tulevaisuus. Taaksepäin katsominen sitoo joskus menneeseen haitallisella tavalla. Eteenpäin katsominen on osa vahvaa länsimaista kulttuuria, Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa tulevaisuuteen mennään selkä edellä. Viisautensa toki siinäkin, vain menneestä voimme tietää. Tulevaisuus on joka tapauksessa arvailua.

Menneestä kannattaa säilyttää se, mistä voi oppia tai mitä hyvin mielin voi muistella. Olennaista on, mitä huomenna aion tehdä. Eikä pelkästään huomenna, vaan kaikkina noina tulevina vielä käsikirjoittamattomina päivinä vuonna 2022. Sillä eihän mikään muutos tapahdu yhdessä päivässä.

Tapaninpäivänä meidät saavutti suruviesti nobel -voittaja, ihmisoikeustaistelija ja anglikaanipiispa Desmond Tutun kuolemasta. Hän oli keulakuva rotusorron poistamisessa Etelä-Afrikassa. Hän oli  tasa-arvoistumiskehityksen arvojohtaja. Desmond Tutulta jäi jälkipolville monta suurta lausahdusta. Yksi liittyy nimenomaan toisen ihmisen auttamiseen. ” Jos olet neutraali epäoikeudenmukaisuuden tapahtuessa, olet asettunut sortajien puolelle. Jos elefantin jalka on hiiren hännän päällä, hiiri ei suuresti arvosta neutraliuttasi.”

”Jumala, suo minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan” (Reinhold Niebuhr). Toivoa ja rohkeutta tarvitaan tästäkin eteenpäin. Toivoa siihen, että parempaa on edessä. Rohkeutta sanoa ääneen se, mitä nyt tarvitsee tehdä. Lisäksi tarvitaan paljon suurta sydäntä. Pikkuprinssin sanoin: Sillä vain sydämellään näkee hyvin. Näkee toisen ihminen siinä lähellä ja auttaa häntä siinä missä voi.

Ei muutos lähde isoista asioista. Muutos lähtee pienestä. Muutos lähtee siitä, että näemme toisemme arvokkaina. Muutos alkaa, kun näemme toistemme kasvoissa Kristuksen kasvot. Teemme toisillemme sen, mitä toivoisimme itsellemme tehtävän.

 

Kimmo Reinikainen
Kirkkoherra