Siunaustilaisuus Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa

Hautaan siunaamiset toimitetaan hyvät turvaetäisyydet säilyttäen ja hygieniaohjeita noudattaen. Muistotilaisuudet seurakunnan tiloissa, kodeissa ja yksityistiloissa ovat yksityisiä juhlia, joiden turvallisuudesta vastaavat niiden järjestäjät.

Kristillinen siunaus kertoo uskosta ja ylösnousemustoivosta. Me siunaamme läheisemme matkalle ja saatamme hänet haudan lepoon. Siunaaminen tapahtuu joko kirkossa tai siunauskappelissa, joskus myös haudalla.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa siunaus ja hautaus toimitetaan yleensä lauantaina tai perjantaina. Siunaus voidaan järjestää myös muina arkipäivinä, ei kuitenkaan maanantaina.

Siunausajan ja papin varaaminen

Siunausaika varataan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan palvelutoimistosta, joka palvelee arkisin 9-12 ja 13-15 numerossa 040 804 9333. Samalla voi varata tilan muistotilaisuuden järjestämiselle.

Siunauksen toimittaa siunausvuorossa oleva oman seurakunnan pappi ja musiikista vastaa kanttori. On myös mahdollista kysyä tiettyä pappia toimittamaan hautaan siunaus. Tällöin häneen on hyvä ottaa yhteyttä jo ennen siunausajan varaamista. Omaisten ja papin kohtaaminen esimerkiksi surukodissa ennen siunausta voi olla omaisille hyvin merkittävä ja auttaa pappiakin.

Pappi sopii tapaamisen omaisten kanssa

Siunausajan sopimisen jälkeen pappi ottaa yhteyttä omaiseen ja sopii ajan siunauskeskustelulle. Keskustelussa sovitaan siunaustilaisuuden kulku ja käytännön järjestelyt, kuten siunaustilaisuudessa esitettävät musiikit. Keskustelussa käydään läpi myös vainajan elämää siunausta varten.

Lähisukulaiset istuutuvat eteen oikealle

Perinteisesti kirkkoon tai kappeliin istutaan siten, että lähiomaiset istuvat eteen oikealle ja muut sukulaiset heidän taakseen. Työtoverit, ystävät ja tuttavat istuvat vasemmalla.

Kukkien lasku kappelissa tai haudalla

Kukkalaitteet lasketaan tavallisesti kappelissa. Kesällä sään salliessa kukat voidaan laskea vasta haudalla. Jos kukat on laskettu kappelissa, ne noudetaan päätösvirren jälkeen arkulta. Kun vainaja on kannettu hautaan, asetetaan kukat hautakummulle ja veisataan virsi.

Siunaustilaisuus tuhkauksen yhteydessä

Tuhkauksen yhteydessä arkku jää paikalleen kappeliin. Saattoväki voi halutessaan viedä kukat haudalle, johon vainajan tuhka tuodaan myöhemmin.

Uurnan hautaan kätkeminen tapahtuu omaisten kanssa sovittavana aikana ja tämän yhteydessä voidaan pitää rukoushetki, johon voidaan kutsua myös pappi. Uurnan hautaan kätkeminen tapahtuu yleensä siunausta seuraavalla viikolla. Muistolehtoon haudattaessa seurakunta huolehtii tuhkan kätkemisestä, jolloin uurnaa ei tarvita.

Siunauskaava

Alkumusiikki
alkusiunaus
johdantosanat
(yhteinen rippi)
psalmi
rukous
Raamatunluku ja papin puhe
(uskontunnustus)
Siunaaminen
Virsi
rukous
Isä meidän
Herran siunaus
Musiikki (jonka aikana arkku kannetaan autoon / saatto haudalle alkaa).

Kukat voidaan laskea joko siunaustoimituksen alussa alkusoiton jälkeen tai lopuksi ennen päätösmusiikkia.

Kantajat ja saattoväki

Arkkuhautauksessa tarvitaan kuusi kantajaa. Lähimmät omaiset asettuvat kantajiksi eteen tai taakse oikealle vainajan sydämen lähelle. Saattoväki seuraa arkkua haudalle siten, että lähiomaiset ja muut sukulaiset ovat ensimmäisinä arkun jäljessä. Kun kukat on aseteltu hautakummulle, veisataan saattovirsi.

Omaiset voivat halutessaan noutaa seuraavalla viikolla seppeleiden nauhat ja kortit. Seurakunta huolehtii kesällä kukat pois haudalta kahden viikon kuluttua hautauksesta, talviajan haudoilta kukat poistetaan vasta keväällä.

Pukeutuminen hautajaisiin

Hautajaisiin on perinteisesti pukeuduttu tummiin, siisteihin tai hieman juhlaviin vaatteisiin. Tumman ja peittävän surupukeutumisen on ajateltu osoittavan kunnioitusta sekä vainajaa että tämän läheisiä kohtaan. Nykyään hautajaisten pukukoodi on väljempi ja vainaja on voinut myös toivoa esimerkiksi värikästä tai arkista pukeutumista. Tummien juhlavaatteiden puuttumisen ei siis tule olla este hautajaisiin osallistumiselle - tärkeintä on kuitenkin vainajan muistaminen, oli päällä millaiset vaatteet tahansa. 

Hautajaisten musiikki

Siunaustilaisuus alkaa ja päättyy urkumusiikilla. Suosituimmat alku- ja loppusoitoista on mainittu sivun alaosassa, lisäksi on olemassa lukuisia muita tilaisuuteen sopivia vaihtoehtoja. Kanttori auttaa mielellään musiikkivalinnoissa, halutessaan musiikit voi myös jättää hänen valittavakseen. Siunaustilaisuudessa lauletaan yleensä 2-3 virttä. Omaiset voivat valita näitä itse tai sopia niistä papin tai kanttorin kanssa. Kaikissa kirkoissa ja kappeleissa on virsikirjoja.

Hämeenlinnan aluella siunauksia on monissa kirkoissa ja kappeleissa. Siunaustilaisuuteen tulee kanttori, häntä ei tarvitse erikseen pyytää. Kanttorin laulu ja soitto siunaustilaisuudessa on maksutonta. Muistotilaisuuksien kohdalla on aluekohtaisia eroja. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan alueella kanttorit eivät osallistu muistotilaisuuteen. Lammilla, Hauholla, Tuuloksessa ja Kalvolassa kanttori osallistuu näin toivottaessa muistotilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan. Omaiset voivat pyytää siunaustilaisuuteen tai muistotilaisuuteen myös muita muusikoita esiintymään.

Monilla kanttoreilla on myös lauluohjelmistoa siunaustilaisuuksia varten. He voivat laulaa kirkossa yksinlaulun omaisten näin toivoessa. Samoin siunaukseen voi pyytää ystävää, sukulaista tai muuta muusikkoa laulamaan tai soittamaan. Kanttoria voi pyytää säestämään tarvittaessa.

Suosituimmat surumusiikit

J. S. Bach: Air

T. Albinoni: Adagio

G. F. Händel: Largo

O. Lindberg: Vanha virsi Taalainmaalta

A. Järnefelt: Kehtolaulu

 

Siunauksessa käytetyimpiä virsiä

30 Maa on niin kaunis

555 Oi Herra, luoksein jää

396 Käyn kohti sinua

338 Päivä vain ja hetki kerrallansa

631 Oi Herra, jos mä matkamies maan

 

Esimerkkejä yksinlauluista

Suojelusenkeli

Matkamiehen virsi

Ota hänet vastaan

Hyvää matkaa

Niin kaunis on maa