Tietoa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Hämeenlinnan kirkko.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on yksi Suomen suurimmista luterilaisista seurakunnista

Hämeenlinnan seurakuntayhtymään kuuluva Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on yksi Suomen suurimmista luterilaisista seurakunnista. Seurakuntaan kuuluu noin 38 000 hämeenlinnalaista.

Vuoden 2011 alusta alkaen entinen Rengon seurakunta on kuulunut Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaan ja Kalvolan seurakunta liittyy Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaan vuoden 2023 alussa.

Seurakunnan ja seurakuntayhtymän hallinnosta päättävät luottamushenkilöt, jotka valitaan joka neljäs vuosi seurakuntavaaleilla.

Seurakuntayhtymä vastaa seurakuntien taloudesta, henkilöstöstä, kiinteistöistä ja hautausmaista. Seurakuntayhtymän luottamushenkilöorganisaation toimielimiä ovat yhteinen kirkkovaltuusto, yhteinen kirkkoneuvosto ja sen talous- ja henkilöstöjaosto, kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta ja tilintarkastus.

Seurakunta vastaa hengellisestä työstään ja toiminnastaan, esimerkiksi lasten ja nuorten kerhoista, vanhus- ja auttamistyöstä, jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista sekä kansainvälisestä työstä. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan luottamushenkilöorganisaation toimielimiä ovat seurakuntaneuvosto ja sen asettamat työalakohtaiset johtokunnat.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan työalat ja johtoryhmät

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtoryhmään kuuluvat kirkkoherra Kimmo Reinikainen, johtava kappalainen Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio, kehityskappalainen Katariina Sorsa, viestintäpäällikkö Reetta Laaksonen sekä johtava diakonian viranhaltija Virpi Kylmälahti.

Seurakunnalla on seitsemän työalaa, joista jokaisella on oma johtoryhmä. Johtoryhmät hoitavat työalojen käytännön asioita ja arkista työtä johtokuntien päätösten mukaisesti. 

Diakoniatyön esimiehenä toimii johtava diakonian viranhaltija Virpi Kylmälahti ja lisäksi johtoryhmään kuuluvat diakoniatyöntekijät Katja Lahti ja Seija Puusaari.

Jumalanpalvelus- ja musiikkityön esimies on johtava kanttori Heikki Seppänen. Lisäksi johtoryhmän jäseninä ovat kehityskappalainen Katariina Sorsa ja seurakuntapastori Ville Halkoluoto.

Lapsi- ja nuorisotyö on seurakunnan suurin työala. Lapsityön esimiehenä toimii varhaiskasvatuksen työalajohtaja Kaisa Nurmi ja nuoristotyöstä vastaa nuorisotyön johtaja Markku Ihander. Lisäksi johtoryhmään kuuluu seurakuntapastori Elias Riikonen

Lähetys- ja aikuistyötä johtaa seurakuntapastori Mika Juppala, jonka lisäksi työalan johtoryhmään kuuluvat kappalainen Sampo Kujala sekä lähetys- ja kansainvälisen työn ohjaaja Paula Harju

Perheasiain neuvottelukeskuksella, sairaalasielunhoidolla ja viestinnällä ei ole omia johtoryhmiä. Perheasiain neuvottelukeskuksen johtajana toimii Timo Korpinen. Sairaalasielunhoidosta vastaa johtava sairaalasielunhoitaja Jukka Lehto ja seurakunnan viestinnästä vastaa viestintäpäällikkö Reetta Laaksonen.

Palvelutoimiston esimies on johtava kappalainen Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta pähkinänkuoressa

Hämeenlinnan kaupungissa on neljä seurakuntaa: Hämeenlinna-Vanaja, Lammi, Hauho ja Kalvola. Ne muodostavat seurakuntayhtymän. Renko kuuluu Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaan.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa on lähes 38 000 jäsentä. Seurakunnassa työskentelee yli 70 työntekijää. Se on Suomen kymmenenneksi suurin seurakunta.

Seurakunnassa on kolme kirkkoa, Hämeenlinnan, Vanajan ja Rengon kirkko. Jälkimmäiset kaksi on keskiaikaisia kivikirkkoja.