Kotona, kirkossa, mummilassa?

Lapsen syntymän jälkeen seurakunnasta lähetetään lapsen vanhemmille rekisteröinti-ilmoitus, joka annetaan kastepapille täytettynä ennen kastetilaisuutta.

Kastejärjestelyjen alkuvaiheessa ollaan yhteydessä kirkkoherranvirastoon, tilavarausasioihin vastataan numerosta 040 804 9333. Sieltä saa varattua kastepaikan, jos toiveena on seurakunnan tila kuten kirkko tai seurakuntatalo. Myös kastepapin saa varattua samasta numerosta.

Varauksen tekemisen jälkeen pappi ottaa yhteyttä kasteperheeseen ja sopii mahdollisesta tapaamisesta perheen kanssa. Pappi voi tulla käymään perheen kotona, jolloin tutustutaan, täytetään rekisteröinti-ilmoitus ja sovitaan käytännön asioista, kuten musiikeista ja kummien tehtävistä kasteen aikana. Lapsen nimien ja kummien valinta on hyvä tehdä ennen papin tapaamista, jolloin keskustelussa voidaan varmistaa lapsen nimen laillisuus ja kummien kirkkoon kuuluminen.

Sekä kirkkoherranvirasto että pappi auttavat järjestelyissä. Juhlan voi järjestää kirkossa, kotona tai vaikka kummien luona. Jos kaste järjestetään seurakunnan tiloissa, auttaa myös vahtimestari käytännön kysymyksissä ja juhlatilaan on mahdollista tutustua etukäteen.

Läheinen ja tunnelmallinen kastehetki syntyy myös vaikkapa Vanajan kirkossa alttarin ääressä, jonka jälkeen kastekahvit voi juoda seurakuntakodilla. Kastejuhlan voi myös järjestää kokonaisuudessaan seurakuntatalossa. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jäseniltä ei peritä tilavuokraa kastetilaisuuksista.

Seurakunnalla on myös kauniita kastemekkoja, joita saa lainata.