Ilmaston viikko Hämeenlinna 23.–28.3.2020

 

Koronavirustilanteen takia myös Hämeenlinnan ilmaston viikontoimijat noudattavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita, jonka sivulta löytyy myös ajantasaisin tieti koronavirustilanteesta.

Ilmaston viikon kaikki kokoavat yleisötapahtumat on peruttu

Ilmaston viikkoa voi kuitenkin viettää myös etänä ja verkossa, minkä vuoksi kannattaakin käyttää ahkerasti hashtageja #minuntekoni #hiilineutraalihämeenlinna #hämeenlinnanilmastonviikko sekä #earthhour Mikä on sinun etäilmastotekosi? Seuraa sivustoamme ja ole mukana viikon ohjelmassa kotoa käsin.

 

 

 

Mitä?    

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.   

 

Mitä Hämeenlinnassa?    

Hämeenlinnassa Earth Hour 2020 tapahtumaa vietetään pitkin viikkoa nimellä “Ilmaston viikko Hämeenlinna”. Tapahtumaa koordinoi Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja mukana ovat Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen Ammattikorkeakoulu (HAMK), Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry. Hämeenlinnan Marttayhdistys ry. Etelä-Hämeen Martat, Aulangon Luontoliikuntakeskus, Kirjasto, Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys ry, Kiertokapula, Hämeenlinnan Vihreät ry, S-Market Goodman, Kauppakeskus Goodman, Green Raparperi, Kanta-Hämeen Hengitys ry ja vapaaehtoiset kaupunkilaiset.    

Viikon aikana 23.–28.3. järjestetään erilaisia teemahetkiä ympäri kaupunkia. Tarkemmat tiedot löytyvät Facebookista sivulta Ilmaston viikko Hämeenlinna.   

 

Ohjelma

Maanantaina 23.3. klo 18–20 Wetterin auditoriossa Leo Straniuksen luento. Stranius on kestävän tulevaisuuden johtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu, ilmastoaktivisti, ajanhallintavalmentaja ja hallintotieteiden maisteri. Tilaisuuden järjestää Hämeenlinnan Vihreät.  

Tiistaina 24.3. klo 17–19 Aulangon luontoliikuntakeskus (Linnanen 77) järjestää tapahtuman Luonto, liikunta ja hyvinvointi. Ulkoilutapahtumassa retkeillään lähimaastossa, tutustutaan hyvää tekevään hortoiluun Reijo Turusen johdolla ja hiljennytään metsähartauteen. Kahvila auki ja pihalla rastirata lapsille. Kodassa tulet omille eväille.  

Keskiviikkona 25.3. Hiilineutraali Hämeenlinna 2035 klo 16–18 Raatihuoneenkatu 21–23.   Hämeenlinnan kaupungin pop up-piste, jossa kaupungin edustajat kertovat, mitä konkreettisia tekoja ja toimenpiteitä on tulossa. Nähtävillä on lasten ajatuksia ilmastosta. Kiertokapulan pisteessä voi kysyä lajittelusta.   

Torstaina 26.3. Teemana ilmastoystävällinen ruoka klo 11–13 ja 16–18 Goodmanin Tähtilavalla maistellaan ilmastoystävällistä keittoa ja tutustutaan ilmaston ystävän ruokavinkkeihin sekä Marttojen ruokakursseihin. Esittelijöinä Martat ja S-market.    

Perjantaina 27.3. Panu Pihkalan luento aiheena ilmastoahdistus ja toivo klo 18 Wetterin auditoriossa, Hämeenlinnan pääkirjastolla. Ekoteologi Panu Pihkala pureutuu ilmaston nostattamiin tunteisiin. Miten säilyttää kyky nähdä hyvät merkit ja nauttia luonnosta, vaikka ilmastonmuutos huolettaa? Tilaisuuden järjestää Hämeenlinna-Vanajan seurakunta.  

Pihkala luennoi myös Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa (Vankanlähde 9, C-rakennus B-auditorio) klo 13 Ilmastoveivi-kampanjan alullepanija Laura Kolehmaisen kanssa. Tilaisuudet juontajaa Kestävän kehityksen opiskelija Juuso Puurula.   

Lauantaina 28.3 Lasten lauantai kirjastolla. Muumi-teemaista puuhaa koko perheelle. Perheen pienimmät voivat tulla pukeutumaan muumihahmoiksi, kirjastolla selfieseinä kuvien ottamista varten, Muumi-aiheinen tietokilpailu ja mahdollisuus kokeilla, mikä hahmo Muumimaailmassa olisit.

Earth Hour –ilmastotapahtuman kunniaksi kirjastolla on ilo esittää ”Muumi ja punainen pyrstötähti” –elokuva Wetterin auditoriossa klo 12.00 alkaen. Elokuva on kaikenikäisille ja sen kesto on 77 min.

Lauantaina 28.3. Valomerkki-yhteisötaideteos Hämeenlinnan torilla kello 20.30. Earth Hourin aikana. Tule sytyttämään oma valosi yhteisötaideteokseen ilmaston puolesta. Tarvitset mukaasi valon lähteen, esimerkiksi taskulampun. HAMKin opiskelijat ohjaavat yhteisötaideteoksen ja kuvaavat sen ilmasta käsin.  Ennen valomerkkiä omakustanteiset etkot Green Raparperissa. Taustamusiikkia tarjoaa kitaristi Jarmo Heinonen.   

Sunnuntai 29.3. Valomessu Lights Out - kynttilän valossa Hämeenlinnan kirkossa.  Valomessu on musiikillinen, yhteisöllinen ja rento jumalanpalvelus. Tällä kertaa Valomessua vietetään kynttilänvalossa ja ollaan mukana Ilmaston viikossa luomakunnan puolesta.   

LISÄKSI:  

Torstaina 26.3. kouluissa ja päiväkodeissa vietetään kasvisruokapäivää, kun Palmia tarjoaa Ilmaston viikon merkeissä ilmastoystävällistä kasvisruokaa pisteissään.     

Arxin Uusix-näyttely on avoinna ma–pe 10–15.   

HAMKilla on oma Ilmastonmuutos nyt -tapahtuma.    

 

Tule mukaan ilmastohaasteeseen sosiaalisen median kautta:  #minuntekoni  #earthhour  #ilmastonviikkohämeenlinna   

 

Miksi olet mukana Ilmaston viikolla:  

"Olen mukana, sillä: Alex Friman 3v, Daniel Friman 5v, Uljas Friman 7v, Sulo Friman 9v ja kaikki muut maailman lapset." Mervi Friman  

"Minulle on itsestään selvää osallistua. Puhuminen ja vaikuttaminen on tärkeää, mutta on helpottavaa oikeasti tehdä jotain sekä saada tietoa asioista ja siitä, miten voisi toimia".- Liisa Keinonen 

”Lähdin mukaan, sillä haluan olla mukana vaikuttamassa ja lisäämässä tietoa meidän maapalloamme uhkaavasta kriisistä. Ilmastoasiat ovat minulle tärkeitä, sillä haluan luonnon monimuotoisuuden säilyvän myös seuraaville sukupolville. Pienetkin teot onneksi merkitsevät ja me kaikki voimme olla pelastamassa maapalloamme.” Tiia Leponiemi  

 

Tapahtuma ovat mukana järjestämässä Aulangon Luontoliikuntakeskus, Etelä-Hämeen Martat, Green Raparperi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry, Hämeenlinnan Vihreät ry, Kanta-Hämeen Hengitys ry, Kauppakeskus Goodman, Kiertokapula, S-Market Goodman ja vapaaehtoiset kaupunkilaiset.

 

 

 

Kuvassa Hämeenlinnan pilvitaivasta, alueen vesi- ja metsämaisemaa ja kuva linnasta.