Uutislistaukseen

Asunnottomien yössä muistettiin yli 3700 suomalaista asunnotonta

r.jpg

Tänä vuonna asunnottomien yö haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua siitä, kenelle kaupunki kuuluu. Ovatko apu ja tuki kaikkien saatavilla, ja onko julkinen tila kaikille yhdenvertainen?

Hämeenlinnasta on ilmoitettu Aran asunnottomuusselvitykseen 2022 marraskuussa 15 asunnotonta.
–Tämä luku on suuntaa antava, mutta ei luotettavasti tilastoitu luku. Kaikkiaan asunnottomuutta esiintyi 96 kunnassa, kertoo diakoniatyöntekijä Katja Lahti.

Mutta mistä asunnottomuus sitten oikein johtuu?
Asunnottomien yö kansalaisliikkeen kiteyttää asian seuraavasti.
"Asunnottomuuteen johtavat syyt ovat moninaisia. Nuoret, maahan muuttaneet, päihde- ja mielenterveysongelmilla oireilevat sekä vapautuvat vangit ovat yliedustettuja asunnottomien joukossa, mutta yhä enenevissä määrin myös matalapalkka-aloilla työskentelevät, pätkä- ja osa-aikatyötä tekevät ovat joutuneet asunnottomiksi tai asunnottomuusuhan alle korkeiden elinkustannusten vuoksi.”

Kun ihminen saa vihdoin asunnon, voidaan diakoniatyöstä avustaa tilanteen mukaan tarpeellisissa hankinnoissa.

Lahti kertoo, että on erittäin tärkeää, että asunto saadaan heti tuntumaan kodilta.

 

– Usein ihan ensimmäiseksi tarvitaan jääkaappiin ruokaa ja siivousvälineet, jotta koti pysyy kunnossa. Joskus voi olla jossain varastossa tallessa huonekaluja, toisinaan ihmisellä ei ole mitään muuta kuin vähän vaatteita ja muut henkilökohtaiset tavarat. Eri tahot auttavat mahdollisuuksiensa ja resurssiensa mukaan, ja joskus on autettu yhteistyössä, mm. sosiaalityön kanssa.

 

– Hämeenlinnassa on isoja haasteita löytää kohtuuhintaista asuntoa varsinkin, jos asunnon hakijalla ei ole luottotiedot kunnossa. Tämä näkyy diakoniatyössä.

2023-10-17 19:52:00.0