Uutislistaukseen

Uusi kirkko vihittiin Viron Jõgevassa

MicrosoftTeams-image (4).png

Viime vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettänyt ystävyysseurakuntamme, Jõgeva, sai mittavan urakan päätökseen uuden kirkon valmistuessa vanhan vesitornin juureen.  Kirkon rakennus oli pienelle seurakunnalle suuri ponnistus, vaikkakin kirkon rakennushanketta tuki myös Viron valtio. Uuden kirkon rakentamista oli mietitty jo vuodesta 1936 saakka paikallisen Johan Riivesin lahjoitettua tontin kirkon rakentamiselle. Neuvostoajalla tontille rakentui kuitenkin vesitorni.  

Joulukuussa 2020, neljäntenä adventtisunnuntaina arkkipiispa Urmas VIilma sai vihkiä vesitornista uudelleen rakennetun kirkkorakennuksen tornin. Jo vuosi sen jälkeen piispa Joel Luhamets pyhitti koko rakennuksen kulmakiven ja rakennustyöt saivat jatkua. Sen mahdollisti Viron valtio rahoittaessaan kirkon rakennusta miljoonalla eurolla. Kantavana voimana kirkon rakennushankkeen toteutumisessa on ollut kansanedustaja ja yrittäjä Aivar Kokk, joka on luotsannut hanketta taitavasti ja rohkeasti eteenpäin. Rakennushanketta pitkitti erityisesti puumateriaalin hinnan nousu Ukrainan sodan vuoksi.  Rakennushanketta on tuettu myös yksityisvaroin ja vielä tänäkin päivänä kirkon torniin johtavia portaita on myytävänä nimikkoportaiksi. 

Seurakuntaan kuuluu tällä hetkellä noin 300 jäsentä, jotka ovat aikaisemmin kokoontuneet vanhaan lastentarhaan rakennetussa kirkossa. Haasteena ovat olleet kylmät tilat ja puulämmitys sähkön hinnan ollessa korkealla. Seurakunnan ainoan papin, kirkkoherran tehtävänä on ollut hoitaa myös lämpökattiloita. Nyt uusi moderni kirkko on lämmin, valoisa ja monikäyttöinen. Kirkko tarjoaa tiloja myös laajemmalti Jõgevan yhteisön tarpeisiin kylän olohuoneena, konserttipaikkana ja matkailukohteena. Enää kirkkoherran ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, koska kirkossa on ympäristöystävällinen maalämpö. 

Vastassa oli valoisat ja modernit tilat

Astuimme laivaan 29.12.2023 ja jatkoimme Tallinnasta matkaa suoraan kohti Jõgevan uutta kirkkoa. Matkassa oli Vanajan kamarikuoro, Jõgevan työn pitkäaikaisia kannattajia, seurakunnan nuoria sekä uusia ystävyysseurakuntatyöstä kiinnostuneita. Sumuisessa säässä valkoista kirkon tornia oli jopa mahdotonta nähdä. Kirkon pihaan saavuttuamme meitä vastassa oli seurakunnan johtaja Mare Rosin, kirkkoherra Georg Glaase, kanttori Elsa Mensalo sekä seurakuntalaisia. Heti ensimmäisenä saimme osoituksen vieraanvaraisuudesta keittoaterian yhteydessä, jonka vapaaehtoiset olivat valmistaneet. 

Aterian jälkeen kuoro siirtyi harjoittelemaan kirkkosaliin, jossa samaan aikaan vielä purettiin yhdessä tuumin kaiutinlaatikoita. Osa matkalaisista lähti tutustumaan Jõgevan keskustaan, osa jäi tiskaamaan ja siivoamaan paikkoja juhlapäivää varten.

Seuraavana aamuna saavuimme kirkolle hyvissä ajoin. Kuoro avasi ääntään ja nuoret kasasivat seurakunnalle annettavaa lahjaa lehterin alla. Kun kaikki oli valmista, valoisassa kirkossa soi virolainen kansanmusiikki, valkoinen joulukuusi hohti kultaisine koristeineen Viron lippu vieressään. Kirkko alkoi täyttyä ääriään myöten, eikä kaikille riittänyt istumapaikkaa. 

Kirkon vihki Viron evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma. Vihkiminen aloitettiin kirkon ulkopuolelta, jossa rakennushankkeen isä, Aivar Kokk ojensi kirkon avaimet piispalle. Piispa ojensi puolestaan avaimet talon uudelle isännälle, kirkkoherra Georg Glaaselle. Kirkkorakennuksen lisäksi Viilma pyhitti myös alttarin, saarnastuolin ja pyhää perhettä kuvaavan alttaritaulun. Lasimaalauksen on tehnyt Ene Luik-Mudist. 

Urmas Viilma rukoili: 

"Pyhittäkää tämä talo kirkoksi, Jumalan temppeliksi, ylistyksen, rukouksen ja rukouksen taloksi Jõgevan seurakunnan kokouksissa sekä jumalanpalveluksissa". 

Vihkimisen jälkeen vietettiin vielä juhlajumalanpalvelus, joka päättyi pienen tauon sekä juhlapuheiden jälkeen Vanajan kamarikuoron esittämään Vivaldin Gloriaan kanttori Ismo Savimäen johdolla. Seurakuntana lahjoitimme kirkkoon Lovi Oy:n kastepuun seurakunnan uusien jäsenten kasteen merkiksi. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nuoret veivät airueena puun alttarille yhdessä kirkkoherra Kimmo Reinikaisen kanssa. 

Uusi kirkko sijaitsee osoitteessa Turu 2 a, Jõgeva.

 

Kirjoittaja Paula Harju

 

5.1.2024 10.47