Uutislistaukseen

Lähde vaellukselle - ensimmäiset pyhiinvaellusreitit avattu

Hämeenlinnasta pyhiinvaelluskaupunki: historiaa, luontoelämyksiä ja hiljentymistä kolmella juuri avatulla reitillä.

Viiden tien risteys Kaurialan vanhalla hautausmaalla on yksi pyhiinvaelluksen pysähdyspaikka

Viiden tien risteys Kaurialan vanhalla hautausmaalla on yksi pyhiinvaelluksen pysähdyspaikka

 

Pyhiinvaellus on ikivanha mutta samalla ajassa elävä hengellinen ja henkinen perinne. Kautta aikojen ihmiset ovat kaivanneet pyhille paikoille ja tehneet matkoja niille. Matkan motiivit ja merkitykset antaa vaeltaja itse.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on avannut uusia pyhiinvaellusreittejä, jotka voi kulkea omatoimisesti Google Maps -mobiilisovelluksen avulla. Sovellukseen on merkitty reitti ja sen varrella olevat pysähdyspaikat, jotka sisältävät tietoa kohteista sekä tekstejä läsnäoloon ja mietiskelyyn. Tälle kesälle on valmistunut kolme reittiä, ja uusia suunnitellaan. Tavoitteena on reitti kerrallaan tehdä Hämeenlinnasta pyhiinvaelluskaupunki ja kehittää paikallista reitistöä yhdessä kaupunkilaisten kanssa. 

Vanhoja Suomessa ja Suomen läpi kulkevia reitistöjä ovat Pyhän Olavin manner- ja merireitit, Pyhän Henrikin tie sekä läpi Euroopan verkottuva Jaakontien reitistö, joka kulkee Rengon Pyhän Jaakon kirkosta Härkätietä pitkin Turun kautta Rymättylään ja siitä eteenpäin. Jaakontien päätepiste on Santiago de Compostela Espanjan Galiciassa.

-       Pyhiinvaellus on hyvä keino tavoitella läsnäoloa ja virkistymistä sekä hiljentyä kuuntelemaan itseä, ympäristöä ja Jumalaa, kuvailee pyhiinvaelluksia koordinoiva pastori Katariina Sorsa.

Myös matkailutrendeissä näkyy kotimaisten pyhiinvaellusreittien ja kirkkobongauksen noste. 

-       Olen tosi iloinen siitä, miten suurta innostusta pyhiinvaellusteema on herättänyt. Teemme yhteistyötä muun muassa Linnan kehityksen ja Suomen pyhiinvaelluskeskuksen kanssa, kertoo Sorsa. 

Seurakunta on avannut nyt kolme erilaista pyhiinvaellusreittiä. Reitit ovat kootusti saatavilla verkkosivuilla hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/pyhiinvaellus. 

Pieni pyhiinvaellus kaupungin keskustassa tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen kirkkorakennusten ja samalla koko kaupungin historiaan. Reitti haastaa vaeltajaa katselemaan myös omaa elämäänsä uusin silmin. Missä itse olet juuri nyt? Missä kaipaat suvantoa ja suojaa? Missä elämäsi näyttäisi kulkevan uuteen suuntaan? Pyhiinvaellus alkaa vanhan kirkon ja kaupungin paikalta ja päättyy Hämeenlinnan kirkkoon, jonne voi tähdätä vaikka kirkon oppaan arkipäivisin kello 12 pitämään rukoushetkeen. 

Rakkauden pyhiinvaellus Aulangolla kutsuu tutkimaan yhteistä matkaa ja sitä hyvää, mikä yhteistä elämää kannattelee. Reitti on suunniteltu kuljettavaksi yhdessä kumppanin kanssa, ja se sisältää virikkeitä keskusteluun.

Keskustan ja Aulangon maisemiin sijoittuvat vaellukset ovat pituudeltaan noin 4,5 kilometriä. 

Hattulan Pyhän Ristin kirkon, Hämeenlinnan ja Vanajan kirkkojen sekä Janakkalan Pyhän Laurin kirkon kautta kulkeva reitti sopii erityisen hyvin pyöräiltäväksi. Vaellus yhdistää historiaa, arkkitehtuuria, hämäläistä perinnemaisemaa ja kirkkotarhojen kauneutta sekä hiljentymisen kirkoissa. Valita voi reilun 60 kilometrin koko vaelluksen sijaan eteläisen Hämeenlinna-Janakkala-kierroksen tai pohjoisen Hämeenlinna-Hattula-kierroksen, jolloin matkaa kertyy noin 30 km kummassakin tapauksessa. Kaikki reitille merkityt kirkot kuuluvat tiekirkkoverkostoon, joka käsittää 300 matkailijoille kesäaikaan avoinna olevaa kirkkoa Suomessa. Aukiolotiedot löytyvät seurakuntien sivuilta sekä tiekirkot.fi. Reitti on suunniteltu yhteistyössä Janakkalan ja Hattulan seurakuntien kanssa. 

1.7.2021 19.07