Uutislistaukseen

Hämeenlinnan kirkon muutostyöt suunnitteilla

kirkkotila1-invaramppi-havainnekuva.jpg

Hämeenlinnan kirkkoon suunnitellaan muutostöitä niin saavutettavuuden kuin tilojen käyttöasteen parantamiseksi. Muutostyöt koskevat kirkon sisätiloja. Vain parannettu pyörätuoliliuska on suunnitteilla toiselle sivuovelle.  

Havainnekuvat Hämeenlinnan kirkon ensimmäisistä luonnoksista ovat BST-Arkkitehtien suunnittelemia. Kirkkotilan muutoksilla tavoitellaan saavutettavuutta ja tilojen käyttöasteen nostoa. Käyttöasteen nostoon liittyy myös ympäristönäkökulma: parantamalla kirkkotilaa toiminnallisia tarpeita vastaavaksi, saataisiin lämmitettyyn kirkkotilaan enemmän käyttöä.  

Suurin osa muutoksista kohdistuu eteläiseen ja pohjoiseen ristisiipeen sekä eteläiselle lehterille. Ristisiivet on rakennettu Hämeenlinnan kirkkoon jälkeenpäin, noin 1890-luvulla. Ristisiipiin on suunnitteilla pienempiä kokoontumistiloja, joita voitaisiin käyttää niin kokouksiin, ryhmätoimintaan kuin pieniin toimituksiin. Toiveena on myös saada kahvinkeittomahdollisuus, joka palvelisi niin messun jälkeisiä kirkkokahveja kuin erilaisten ryhmien toimintaa. 

Saavutettavuutta on tarkoitus parantaa rakentamalla inva-wc sekä pyörätuoliliuskan avulla esteetön kulku alttarille.  

Muutosten suunnittelu on aloitettu syksyllä 2019 seurakuntaneuvoston nimeämän työryhmän toimesta. Mukana suunnittelussa on ollut työntekijöiden ja luottamushenkilöiden lisäksi museoviraston ja kirkkohallituksen edustajat. Kirkosta teetettiin myös rakennushistoriallinen selvitys, joka toimi lähtökohtana suunnittelun aloitukselle. 

Kesällä valmistuneita ensimmäisiä luonnoksia on tarkasteltu eri kokoonpanoissa sekä yhdessä museoviraston arkkitehdin kanssa. Marraskuun alussa suunnitelmiin palataan seuraavan kerran. Torstaina 3.11. kokoontuvalle seurakuntaneuvostolle esitetään, että seurakuntaneuvosto pyytäisi yhteistä kirkkovaltuustoa tekemään varauksen vuoden 2023 budjettiin arkkitehtipiirustusten ja rakennesuunnitelmien tilaamiseksi ja rakennuslupamenettelyn aloittamiseksi.  

Jotta kirkkotilaan voidaan tehdä muutoksia, tarvitaan luvat ja lausunnot museovirastolta ja kirkkohallitukselta. Vasta näiden jälkeen voidaan edetä rakennesuunnittelu- ja rakennuslupaprosessiin.  

Myös seurakuntalaiset saavat antaa palautetta ja kehitysehdotuksia. Kirkon muutostöistä järjestetään myös yleisötilaisuus suunnittelun edetessä.  

Katso kaikki havainnekuvat tästä (pdf)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Mikäli haluat antaa palautetta jo nyt, voit tehdä sen tästä linkistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Havainnekuvia ensimmäisistä luonnoksista

Hämeenlinnan kirkon alttarin oikealle puolelle suunnitellaan pyörätuoliliuskaa. Liuskan rakentamiseksi muutamaa penkkiriviä tulisi lyhentää. Myös alttaripöytään tulisi muutoksia ja kastemalja vaihtaisi paikkaa. 

Pohjoisen ristisiiven alaosa voitaisiin rajata omaksi tilakseen paljeovella ja tilassa kokoontua ryhmätoimintaan. Pieni alttari mahdollistaisi myös toimitukset. 

Pohjoiselle lehterille voisi tulla kokoontumistilaa, joka rajattaisiin kirkkosalista suurin lasi-ikkunoin. Lehterille pääsisi portaita pitkin tai hissillä. 

Fri Oct 28 08:52:20 EEST 2022